Українці в Греції

Влада Греції планує з вересня починати зносити незаконні споруди

Влада Греції планує з вересня починати зносити незаконні споруди

Уряд Греції в середу вносить в парламент законопроект, який прискорить боротьбу з нелегальним будівництвом і дозволить без зайвих зволікань зносити незаконні споруди в лісовій зоні і на узбережжі, це пов'язано із загибеллю людей під час пожежі 23 липня, заявив міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Йоргос Статакіс на прес-конференції в середу. У прес-конференції брали участь також глава МВС Панос Скрулетіс і заступник міністра енергетики Сократіс Фамеллос.

Ми повинні вжити заходів для запобігання подібних трагедій у майбутньому, ми повинні перегорнути сторінку в історії і забезпечити безпеку", — сказав Статакіс. За його словами, внесений пакет заходів прискорить і спростить процедуру усунення правопорушень у будівництві та екології, знесення незаконно побудованих будівель. Законодавчі поправки стосуються лісових і пожежонебезпечних районів, шляхів водних потоків під час дощів для запобігання затоплення деяких районів, визначають порядок знесення будівель. Поправка буде перехідною, поки не буде створено нагляд за будівництвом.

Влада має намір знести будівлі, побудовані на відстані менше 500 метрів від лінії берега, як передбачено законом 1983 года, сказав міністр. «Поправки дозволять міністерству навколишнього середовища та енергетики втрутитися і зупинити нелегальне будівництво. Рішення про знесення зможе приймати міністр навколишнього середовища», — сказав Статакіс. Зараз в списку призначених до знесення значиться 2,5 тисячі будівель в лісовій зоні і майже 700 будівель на узбережжі Аттики, сказав він. Будуть підготовлені списки будівель до знесення і в інших регіонах Греції. «Буде прискорений процес знесення на підставі об'єктивних критеріїв», — сказав він. За його словами, процес планується розпочати у вересні. Статакіс підкреслив також, що мова йде саме про будівлі, побудованих без дозволів, а не про якісь незначних самовільних зміни в будівельній документації. «Подібних самовільних порушень близько одного мільйона, але ми не можемо вважати значними порушення, якщо балкон має велику площу, ніж в документах», — зауважив він.

У містечку Маті, де загинули всі жертви пожежі 23 липня, «близько 50% будівель були законними будівлями, решта не мають документів», повідомив міністр. Глава МВС Скурлетіс додав, що в Маті землі були призначені для відпочинку, а не для будівництва.

Скурлетіс сказав також, що в 2018 році не відзначено незаконного будівництва. З цього року все будують законно, сказав він. Скурлетіс зазначив, що незабаром до парламенту буде представлений план радикальної перебудови цивільного захисту, яка знаходиться у веденні міністерства захисту громадян. Планується спростити надання допомоги і відшкодування збитків тим, хто постраждав від стихійного лиха.

За його словами, в разі стихійних лих до сих пір допомоги отримували лише власники єдиного житла, але тепер вони поширяться і на друге місце проживання. Цю допомогу не оподатковуватимуть.

Глава МВС заявив про необхідність міняти в країні всю інфраструктуру — вона застаріла і потребує заміни. «Дуже скоро ми представимо пропозиції в цій сфері», — сказав він. Перший заступник міністра навколишнього середовища Фамеллос повідомив, що в Маті на ділянці землі, де, рятуючись від пожежі, загинули 26 осіб, було заборонено будь-яке будівництво, але на ньому були самовільно зведені будівлі. Це громадська ділянка землі, вона позначена як зона обслуговування купальщиків, і на ньому заборонено будувати житло, однак на ньому є нелегально зведені будівлі, які не регулювалися ніяким законом, сказав заступник міністра. За його словами, порушено також закон 1983 року, по якому заборонено будівництво огорож на відстані 500 метрів від берега моря. Міністерство енергетики та навколишнього середовища зажадало перевірити дії будівельної служби щодо порушення цього закону, повідомив Фамеллос. Він також спростував публікації ЗМІ, згідно з якими будуть легалізовані незаконні споруди в районах, постраждалих від пожеж у Східній Аттиці. «Заборонено узаконювати самовільне будівництво в охоронюваних природних районах, на узбережжі», — сказав він. Фамеллос заявив також, що готується план профілактики лісових пожеж і негайно починаються роботи із запобігання повеням.

У листопаді 2017 року передмісті Афін районі Мандра жертвами повеней, викликаних проливними дощами стали 24 людини. Були пошкоджені 955 будівель. Розслідування встановило, що в районі були зведені 36 незаконних будівель на шляхах потоків води — склади, підприємства, будинку і навіть стадіон.



07:36
kit

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!
Фото
Варкіза, Греція
Озеро Вульягмені, Греція
Суніо, Греція
Афіни, Греція
Метеора, Греція
Фотографии из коллекции сайта deviantart.com