Українці в Греції

Ципрас пообіцяв Меркель надати новий план з пропозиціями Афін кредиторам

Ципрас пообіцяв Меркель надати новий план з пропозиціями Афін кредиторам

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пообіцяв надати на розгляд міжнародних кредиторів останній план з пропозиціями його уряду щодо умов, на яких Афіни хотіли би отримати програму фінансової допомоги. Про це він заявив у понеділок, 6 липня, під час телефонних перемовин з федеральною канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель, повідомляє інформаційна агенція AFP з посиланням на слова речниці німецького уряду.

Обіцянка пролунала під час телефонних перемовин між Ципрасом та канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель. Віце-канцлер ФРН Ґабріель заявив, що Берлін хоче бачити «суттєві пропозиції» від Афін.

З грецьких урядових джерел стало відомо, що Ципрас пообіцяв Меркель надати такий план на скликаному на вівторок, 7 липня, саміті глав держав та урядів країн Єврозони.

Віце-канцлер ФРН Зіґмар Ґабріель застеріг, що уряду в Афінах слід тепер негайно надати «суттєві пропозиції, що перевершать дотеперішні» та «відповідатимуть інтересам решти 18 країн-членів Єврогрупи».

Грецькі партії демонструють єдність попри позицію Берліна

Як відомо, після чіткого «Ні», яке пролунало під час нещодавнього референдуму в Греції, уряд ФРН відхилив негайне поновлення переговорів про нову програму фінансової допомоги Афінам. «На даний момент відсутні передумови для початку переговорів про нову програму допомоги», — пояснив речник німецького уряду Штеффен Зайберт журналістам. За його словами, у Берліні побачили у референдумі в Греції «роз'яснення грецької позиції». Зайберт наголосив, що ФРН оцінює результати референдуму однозначно як відмову від принципу, що панував досі, коли фінансова допомога надавалась в обмін на реформи. А міністр фінансів федеральної землі Баварія з провладного Християнсько-соціального союзу (ХСС) Маркус Зедер зазначив: «Греція не бажає нашої моделі».

Водночас в Афінах лідери більшості політичних партій планують оприлюднити спільну заяву з закликом досягти угоди з кредиторами. Про це у понеділок, 6 липня, заявив міністр оборони Греції Панос Камменос, партія якого створила коаліцію з правлячою партією СИРІЗА, інформує агенція AFP. За його словами, "іншого виходу, крім угоди немає". Він додав, що спільну заяву підпишуть представники усіх політичних сил країни, опріч комуністичної партії. Заява, своєю чергою, має уповноважити «прем'єр-міністра відбути до Брюсселя взавтра та вести переговори в інтересах грецького народу», наводить слова грецького урядовця агенція AFP.

Афіни представлятиме новий міністр фінансів

Як стало відомо, пост міністра фінансів країни, що звільнився після відставки очільника відомства Яніса Варуфакіса, посяде Евклідес Цакалотос. 55-річний економіст з оксфордською освітою вважається не таким категоричним та непоступливим, як його попередник, інформує агенція dpa. До того ж Цакалотос вже очолював команду грецьких урядовців, що представляла Грецію на перемовинах з Єврогрупую у квітні, йдеться у повідомленні агентства.

15:07
kit

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!
Фото
Варкіза, Греція
Озеро Вульягмені, Греція
Суніо, Греція
Афіни, Греція
Метеора, Греція
Фотографии из коллекции сайта deviantart.com