Українці в Греції

Затримані в Афінах запевняють, що перед поїздкою ретельно перевірили інформацію щодо перетину кордон

Затримані в Афінах запевняють, що перед поїздкою ретельно перевірили інформацію щодо перетину кордон

17 наших земляків прилетіли до Афін двома літаками різних авіакомпаній, але замість своїх планів провели ніч у поліцейському відділку.

У неділю вдень до людей приїхав Консул України в Греції. 
Про те, що перед подорожжю треба перевірити, чи можна летіти, Лариса Семиз знала напевно, бо моніторить ситуацію. Та й Міністерство закордонних справ постійно оновлює інформацію про закриті і відкриті кордони для наших громадян. Тому, перед тим, як брати двох онуків і сідати у літак, жінка була певна, що добре все вивчила і її з онуками пустять.
«Авіакомпанія сказала спочатку, що ми не можемо летіти, а потім я показала бронювання в цьому місті, і на реєстрації відповіли, що відправили в грецьку службу міграційну. Покликали і сказали, що можна проходити. Ми на радощах пішли. Вони дзвонили до центрального офісу авіаліній в Ірландії і там дали добро нас відправляти», — каже пані Лариса.
Жінка їздить у Грецію на один і той же курорт багато років, бо саме там лікує спину. Напередодні літак з України привіз туди її друзів — всіх пустили. Вона з ними теж зідзвонилася.
"І тут, по прильоту, вони стали питати дозвіл на проживання. Більше нічого, жоден інший документ їх не цікавив", — додає пані Лариса. 
Пасажири були в паніці. Їх зібрали з кількох рейсів – Ryanair та Wizz Air. Загалом 15 дорослих та 2 діток віком 8 та 9 років. Спочатку українців зачинили у маленькій кімнатці аеропорту, а вночі, ніби злочинців, перевезли до поліцейського відділку. Люди розповідають про нелюдські умови, і утримання, кажуть, схоже на СІЗО.

«Перші три години нам не дозволяли ні сходити в туалет, нічого, а потім зводили і дозволили набрати води з-під крану. Голі ліжка, моторошні стіни, решітки, ні мила, ні туалетного паперу», — розповідає пані Лариса.
Разом із нею опинилася студентка Ганна Валевська. У неї взагалі дивна історія, бо студентам офіційно ЄС в'їзд до своїх країн дозволив.

«Наприкінці червня прийшов лист з бізнес-школи, що у нас поновлюються аудиторні заняття. Я з собою взяла студентський квиток, своє підтвердження фінансових зобов'язань на навчання, лист від університету, що відкрилися заняття. З пакетом документів я прийшла в аеропорт Жуляни — мене пропускали», — розповідає Ганна.
З'ясувалося, що дівчина потрапила сюди через відсутність саме студентської візи. Але в Консульстві пообіцяли вирішити її питання, бо всі підтверджувальні документи про навчання в неї є. В неділю вдень до затриманих приїхав дипломат. Їм принесли матраци та їжу. Ларисі, яка з двома онуками, навіть валізи повернули.
«Я думаю, що у тій ситуації, яку ви зазначили, питання буде вирішуватися саме консулом з компетентними органами Греції… Я думаю, буде зроблено все можливе, щоб нашим громадянам було надано все можливе, щоб вони повернулися без наявності депортації», — запевнила заступниця керівника консулського відділу МЗС Олена Ялова.
Утім, в даному випадку наші громадяни явно ризикнули. Бо квитки на літак і сам авіарейс ніяк не означає, що вам дозволять потрапити на територію іншої держави. За це не відповідають ані перевізники, ані прикордонники. 
«Ми не уповноважені відмовляти в перетині держкордону особам, якщо на це немає законних підстав, віднесених до компетенції Держприкордонслужби», — пояснює начальник відділення інспекторів прикордонної служби ВПС «Жуляни» Анатолій Рудзінський.
Тому, перед вильотом, зайдіть на сайт Міністерства закордонних справ. Там є мапа, де чітко написано, яку категорію громадян впускають до країни.
Єдине, що наразі відомо — з Афін людей можуть відправити назад до України тільки цією авіакомпанією, якою вони прилетіли, але зв’язатися, наприклад, з Ryanair у посольстві досі не можуть. Wizz Air відізвався, та начебто відправить тих, хто летів їхніми авіалініями, вже завтра. Максимально швидко, коли зможуть відправити українців з Ryanair — це вівторок. Але ця інформація теж не точна.
Зараз Консульство намагається врятувати українців від офіційної депортації, бо це загрожує їм забороною в'їзду до країн ЄС на кілька років. 
07:00
kit

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!
Фото
Варкіза, Греція
Озеро Вульягмені, Греція
Суніо, Греція
Афіни, Греція
Метеора, Греція
Фотографии из коллекции сайта deviantart.com