Українці в Греції

Грецька кухня: особливості і традиції

Грецька кухня: особливості і традиції

У Греції з великою повагою ставляться до своїх традицій у всіх сферах життя. Кухня і їжа - не виняток. Після тисячоліть вона не особливо змінилася. Вагомий внесок внесли сусідні країни: Туреччина, Італія, Болгарія. Але основа середземноморської грецької кухні залишилася незмінна: м'ясо, риба, овочі, молоко (молочні продукти).

М'який клімат і суворий рельєф - ось основні чинники, завдяки яким ми можемо скуштувати традиційні грецькі страви: сувлаки, стіфадо, спецофай, спанакорізо, магеріца, фрікассе, тіропіта, манітаропіта і багато інших.

Закуски. Звичайно це всілякі сири і страви на їх основі. Салати з традиційними заправками: оливкова олія, сік лимона, натуральний йогурт, мед. Разом з овочевий або трав'яною основою, горіхами вони надають неповторний смак. Солоні або в'ялені оливки, овочі-гриль, морепродукти, свіжоспечений хліб або піти.

Гірський ландшафт не дозволяє мати достатню кількість пасовищ для крупно-рогатої худоби. Тому в пошані баранина, м'ясо кіз, свинина, курятина. Основний спосіб приготування - гриль. У місцевостях, багатих лісами, в тавернах часто готують дичину: м'ясо зайця, дикого кабана та козулі.

Говорячи про кухні Морський країни неможливо обійти стороною страви з риби і морепродуктів. Морський окунь, меч-риба, кефаль, сардини, кальмари, креветки, восьминоги, мідії - все це готують по-різному: смажать на грилі або оливковій олії, приправляючи часником і лимонним соком, запікають з йогуртом і травами, тушкують з томатним соусом і т.д.

В якості гарнір а великою популярністю користується рис, картопля, «хілопітес» - домашня локшина, різноманітні бобові. А також такі «екзотичні» для нас продукти як сочевиця, каштани.

До риби як гарнір часто подають відварені овочі: кабачки, брокколі, цвітну капусту, сбризнутиє оливковою олією і лимонним соком.

Обов'язкова складова, пряність - орегано (материнка). Разом з оливковою олією і лимонним соком - це візитна картка грецької кухні. М'ясні страви часто приправляють базиліком, корицею, кмином, чебрецем.

Щоб підкреслити смак страв, трапезу обов'язково супроводжують грецькі сухі вина. Алкогольні напої міцніше, такі як анісова горілка «узо», раки, Ципурія та інші, вживають окремо під невелику закуску - «мезе».

Наскільки б не був повний шлунок - завжди знайдеться місце для грецького десерту: натуральний йогурт з медом, свіжі або сухі фрукти, більш вишукані кондитерські вироби.

Як бачимо, грецька кухня - ще один доказ того, що все геніальне - просто. Свіжі продукти, простота приготування - ось основний секрет її популярності.

Греки люблять поїсти, зібратися всією сім'єю або з друзями за одним столом. Загальна трапеза - давня традиція і основа соціального життя.Ніколи ви не дізнаєтеся по телефону того, що можете дізнатися за смачним обідом або навіть чашкою кави.

13:57
kit

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!